Takaisin 2.6.2022

Kestävä kehitys on rauhaa

Kestävä kehitys

Ukrainan sota muuttaa yritysmaailmaa. Kun yhdistynyt Eurooppa taistelee rauhan, demokratian ja oikeusvaltion puolesta, kestävä kehitys ei ole vain mahdollisuus, vaan uuden rauhan kulmakivi. Tämä on testi Euroopalle ja yrityksille, jotka johtavat muutosta.

Viime vuosien aikana olemme nähneet, kuinka uudet kestävän kehityksen tekijät nopeuttavat siirtymistä kestävään liiketoimintaan.

Ensinnäkin tiede kertoo meille yhä selvemmin ja vakuuttavammin, että maapallon kapasiteetti on rajallaan.

Terveiden elinolojen säilyttämiseksi ja tarvitsemamme veden, ruoan ja energian tuottamiseksi meidän on seitsemän vuoden kuluessa leikattava rajusti kasvihuonekaasuja ja pysäytettävä biologisen monimuotoisuuden väheneminen.

Toiseksi on yhä enemmän näyttöä siitä, että suurin osa kuluttajista selvästi suosii tuotteita ja palveluita, jotka on tuotettu vastuullisesti ja mahdollistavat kestävämmän elämän.

Kolmanneksi sääntely vaatii edelleen yrityksiä omaksumaan kestävämpiä käytäntöjä.

Neljänneksi sijoittajat ovat muutoksen todellinen moottori. He näkevät, että yritykset, jotka ovat osa ratkaisua, ovat parempia yrityksiä, ja he vaativat välitöntä ja nopeaa sitoutumista kestävään kehitykseen.

Laiton Venäjän sota Ukrainassa nopeuttaa vihreää siirtymää fossiilisista polttoaineista. Se lisää kiertotalouden tarvetta. Se myös pakottaa yritykset muuttamaan lähestymistapaansa kaikkiin tarvitsemiinsa raaka-aineisiin ja toimitusketjunsa hallintaan. Kun yritykset ympäri maailmaa ovat tuominneet Venäjän hyökkäyksen ja jopa päättäneet vetäytyä Venäjältä, olemme nähneet yritysten ottavan ennennäkemättömän kannan oikean ja väärän kysymyksiin. Joko tuomitset Venäjän ja lopetat liiketoiminnan sen kanssa tai tuet sotaa.

Kriisi on merkki perustavanlaatuisesta muutoksesta ”maailmankylässämme”. Tietenkin sodan kärjistymisen riski on todellinen, ja turvallisuustilanne vaatii uusia järjestelyjä, jotka muuttavat poliittista maisemaa. Ukrainan sota on myös vaarassa aiheuttaa nälän ja köyhyyden lähes kahdelle miljardille ihmiselle. Tämä on toinen suuri turvallisuusriski.

On houkuttelevaa ajatella, että kestävyys ja vihreä siirtymä ovat luksusta, jotka voivat odottaa, kunnes sota on ohi, talous kasvaa jälleen ja asiat palaavat ”normaaliin”. Mutta siirtymä ei voi odottaa. Ei ole uutta normaalia tai kestävää rauhaa ilman kestävyyttä.

Muutos vaatii johtajuutta. Seuraavissa teksteissäni selitän, miksi mielestäni Euroopan ja yritysten pitäisi näyttää meille tietä.