Takaisin 7.12.2020

Kaisa Hietala: ”Aktivismi tuo vastuullisuuden yrityksen strategian ytimeen”

Kaisa Hietala

Tänään on uutisoitu, että aktivistisijoittaja Engine No. 1 on ryhtynyt toimiin energiayhtiö Exxon Mobilin uudistamiseksi tukenaan joukko Exxonin merkittäviä institutionaalisia omistajia, kuten Kalifornian osavaltion opettajien eläkerahasto Calstrs. Aktivismi on saanut Exxonin hallitukseen ehdotettavaksi neljää uutta, riippumatonta jäsentä, joita yhdistää tausta energiayhtiöiden transformaatiossa kestävän kehityksen periaatteiden pohjalta. Minä, Kaisa Hietala, olen yksi ehdotetuista jäsenistä.

Engine No. 1:n aktivismi on esimerkki aivan uudenlaisesta toiminnasta, joka tuo vastuullisuuden yritysten strategian ytimeen. Menestyvien yritysten pitkän aikavälin tuotto muodostuu entistä enemmän taloudellisen, sosiaalisesti oikeudenmukaisen ja ympäristömyötäisen liiketoiminnan älykkääseen ja tasapainoiseen yhdistämiseen.

Energiamurros ajaa alan toimijoita tarkastelemaan toimintaympäristönsä muutoksia, erityisesti ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista, myös liiketoimintamahdollisuuksina. Tulevaisuuden menestyvät energia-alan toimijat rakentavat siltaa vanhan ja uuden energiatuotannon välille sekä asemoivat ydinosaamistaan palvelemaan tulevaisuuden puhtaampia energiamuotoja.

Energiateollisuus on pääomaintensiivinen toimiala, ja sen vuoksi sen tulee valmistautua murrokseen ajoissa ja toteuttaa siirtymä hallitusti. Vaadittava transformaatio tulee sisällyttää yhtiön strategiaan, sanoittaa oikein ja implementoida kärsivällisesti.

Olen ilahtunut, että osaamiseni liiketoiminnan ja vastuullisuuden yhdistämisessä nähdään arvokkaaksi myös kansainvälisesti. Kiitän Calstrs:ia ja Engine No. 1:tä saamastani luottamuksesta. Samalla ehdokkuus on luottamuksen osoitus Gaialle ja suomalaiselle kestävän liiketoiminnan asiantuntemukselle, vaikka ehdokkuus ei vaikutakaan päivittäiseen työhöni Gaiassa.

Kaisa Hietala on Gaian osakas ja johtava strategiakonsultti.

Lue lisää energiamurroksesta: Energiamurros | Gaia.fi