Takaisin Mirka Oy 6.2.2023

Kansainvälinen perheyritys Mirka on alansa vastuullisuuden innovaatiojohtaja

Mirka vaikuttaa vastuullisella tuotannollaan ja innovatiivisilla teknologioilla koko hiomateollisuuden turvallisuuteen, hiilipäästöihin ja energiankulutukseen.

Maailman laadukkaimpia hioma- ja kiillotustuotteita sekä erilaisia pintakäsittely- ja tarkkuushiontaratkaisuja tarjoava Mirka tunnetaan vastuullisuudestaan. Tuotannosta noin 97 prosenttia menee vientiin, ja tytäryhtiöitä on jo 18 valtiossa. Silti 80 vuotta täyttävä perheyritys on säilyttänyt juurensa Pohjanmaalla Jepualla.

”Omistajillemme on tärkeää toimia vastuullisesti osana yhteiskuntaa ja kotiseutumme liike-elämää, ja siksi tuotantomme on rakennettu pitkälti Jepuan lähiympäristöön”, kertoo Mirkan kehitysjohtaja Mats Sundell. Jepualta löytyy paljon hiomakoneisiin ja -tarvikkeisiin liittyvää erikoisosaamista, mikä helpottaa ja tehostaa toimintaa. ”Siksi paikallisuus on meille myös looginen ratkaisu.”

Toisaalta Jepualta on pitkä matka Mirkan päämarkkinoille, mikä tekee hinnalla kilpailusta mahdotonta. Sundellin mukaan Mirka pyrkiikin toimimaan alallaan laadun ja vastuullisuuden innovaatiojohtajana. ”Emme näe valmistelevan teollisuuden vihreää siirtymääkään uhkana, vaan suurena mahdollisuutena. Meillä on avoin yrityskulttuuri, jossa uskalletaan yrittää uusia asioita.”

Pölyttömän hiomateollisuuden markkinajohtaja

Gaia on tehnyt Mirkan kanssa yhteistyötä johdon strategisessa konsultoinnissa ja vastuullisuusviestinnässä. Tavoitteena on ollut vähentää tuotannon ympäristövaikutuksia, tehostaa kiertotaloutta ja luoda asiakkaille terveellisempiä toimintaympäristöjä. ”Mirka on tehnyt töitä vastuullisuuden eteen kauan ennen muita, ja meidän tehtävämme on auttaa säilyttämään tämä etumatka”, toteaa Gaian perustaja ja neuvonantaja Pasi Rinne.

Mirka haluaa edistää tuotteidensa turvallisuutta, ja siksi yhtiö alkoi uudistaa prosessejaan jo yli 20 vuotta sitten. ”Tuolloin kukaan ei pitänyt ongelmana sitä, että hiekkapaperi- ja hiomatuotteet tuottavat käytön aikana pölyä, mutta me halusimme tehdä asialle jotakin”, Sundell muistelee. Pöly on vaarallista ihmisten terveydelle, ja lisäksi se heikentää pintakäsittelyn laatua. Mirka onkin noussut kehittämällään dust free -konseptilla pölyttömän hiomateollisuuden markkinajohtajaksi, jonka ratkaisuja kansainväliset kilpailijat nykyään kopioivat.

Mirkan tuotteista löytyy myös muita ympäristölle ja ihmisille turvallisempia vaihtoehtoja, kuten vesipohjaiset kiillotusaineet, joissa ei käytetä liuottimia. Näin tuotteet auttavat luomaan terveellisempiä, ympäristöturvallisempia ja ilmastovaikutuksiltaan parempia toimintaympäristöjä. ”Tärkeintä meille onkin se, miten tuotteemme vaikuttavat asiakkaidemme prosesseihin”, Sundell sanoo.

Energiankulutus ja materiaalihukka on minimoitu

Lähes yhtä kauan Mirka on kehittänyt tuotantonsa resurssitehokkuutta, mikä vähentää syntyvän jätteen määrää ja säästää luonnonvaroja. Yhdeksi ongelmakohdaksi tunnistettiin hiomapaperin valmistus, jossa rullamateriaalista päätyi jätteeksi lähes kolmasosa.

”Aloimme miettiä ratkaisua ensin Keski-Pohjanmaan teknologiakeskuksen ja sitten Ekokemin kanssa, ja vuonna 2012 avasimme oman talteenottolaitoksen, joka tuottaa jätepaperista lähes kaiken tarvitsemamme energian”, Sundell sanoo.

Viitisen vuotta sitten Mirkalla tehtiin ratkaiseva askel myös tuotannon energiankulutuksen karsimiseksi. ”Halusimme löytää korvaajan hiekkapaperiteollisuudessa käytettäville kuivausuuneille, jotka voivat olla lähes puolen jalkapallokentän kokoisia”, Sundell kertoo. Uunissa kuivuu kerrallaan pari kolme kilometriä hiekkapaperia noin 100 asteessa.

Nykyään Mirkalla on mahdollisuus luopua valtavista kuivausuuneista asteittain. ”Niiden sijaan voimme käyttää uutta tuotantoteknologiaa, digitaalisia printtereitä, jotka käyttävät 95 prosenttia vähemmän energiaa.”

Maailman laadukkaimpia hioma- ja kiillotustuotteita sekä erilaisia pintakäsittely- ja tarkkuushiontaratkaisuja tarjoava Mirka tunnetaan vastuullisuudestaan. Tuotannosta noin 97 prosenttia menee vientiin, ja tytäryhtiöitä on jo 18 valtiossa. Silti 80 vuotta täyttävä perheyritys on säilyttänyt juurensa Pohjanmaalla Jepualla.

Tavoitteet

Tavoitteena on ollut vähentää tuotannon ympäristövaikutuksia, tehostaa kiertotaloutta ja luoda asiakkaille terveellisempiä toimintaympäristöjä.

Gaian rooli

Mirka on tehnyt töitä vastuullisuuden eteen kauan ennen muita, ja Gaian tehtävä on auttaa säilyttämään tämä etumatka.

Tulokset

Jatkuva ja hedelmällinen yhteistyö.

Ympäristö, vastuullinen liiketoiminta, ilmasto, katastrofien hallinta

pasi.rinne@gaia.fi
+358 400 464 127