Takaisin 30.4.2015

Yritykset innostuneita parantamaan resurssitehokkuuttaan

Gaia ja FIBS yritysvastuuverkosto toivat yhteen suuren joukon resurssitehokkuudesta kiinnostuneita yrityksiä ja organisaatioita. Resurssitehokkuutta ja sitä kautta myös liiketoiminnan kannattavuutta voidaan parantaa valitsemalla oikeat työkalut.

FIBS yritysvastuuverkoston ja Gaian huhtikuussa järjestämä huippusuosittu aamiaistilaisuus osoitti, että resurssitehokkuus todella kiinnostaa yrityksiä ja organisaatioita.

Tilaisuudessa korostui, että resurssitehokkuuden parantamisessa on oleellista valita oikeat työkalut. Tärkeimmiksi niistä nousivat prosessien ja tuotteiden elinkaaren ymmärtäminen, materiaalivirtojen kustannusanalyysit, resurssitehokkuuden indikaattorit sekä teollisiin symbiooseihin liittyvät palvelut. Teollisissa symbiooseissa yritykset tekevät yhteistyötä esimerkiksi tuotannon sivuvirtojen tai palveluiden ja logistiikan hyödyntämisessä.

Kiertotalous ja resurssitehokkuus tarjoavat runsaasti liiketoimintamahdollisuuksia ja auttavat samalla säästämään luonnonvaroja. Kun tuotteet suunnitellaan järkevästi, raaka-aineet käytetään tehokkaasti ja tuotannon sivuvirrat hyödynnetään, jätteen määrä vähenee.

Resurssitehokkuus on osa yrityksen vastuullisuutta

”Resurssitehokkuuden parantaminen on käytännönläheistä puurtamista, joka tulisi kytkeä päivittäiseen ajatteluun ja tekemiseen. Lisäksi se kannattaisi ottaa huomioon investointien suunnittelussa ja riskienhallinnassa”, sanoo vanhempi asiantuntija Maija Aho Gaiasta.

Gaia kehittää uusia resurssitehokkuuden mittareita ja on auttanut kymmeniä yrityksiä parantamaan resurssitehokkuuttaan, löytämään sivuvirroille ja jätteelle käyttötapoja ja säästämään rahaa – muun muassa valmistavassa teollisuudessa, metalli- ja konepajateollisuudessa, elintarviketeollisuudessa, kuljetus- ja logistiikka-alalla sekä palvelusektorilla.

Lisätietoja: