Takaisin 12.6.2015

Vihreän talouden innovaatiot ponnistavat kokeilukulttuurista

Kokeilukulttuuri voi tarjota hyvän alustan vihreän talouden innovaatioille. Gaia arvioi ympäristöministeriön rahoittamia vihreän talouden kokeilu- ja kehittämishankkeita, joiden tavoitteena on edistää uusiokäyttöä ja kierrätystä sekä auttaa kuluttajia energiapäätöksissä.

Ympäristöministeriö on käynnistänyt ja rahoittanut vihreän talouden kokeilu- ja kehittämishankkeita, kuten materiaaleja välittävää Mpankkia, teollisia symbiooseja, HSL:n Ota Kevätloma autoilusta -kampanjaa, tavaroiden kimppakyytipalvelu PiggyBaggyä ja Demos Helsingin ekologisten yritysten hautomoa. Hankkeissa kokeiltiin, miten uusia vihreän talouden ratkaisuja voidaan kehittää ketterästi. Osa kokeiluista on kerännyt palkintoja ja huomiota sekä Suomessa että maailmalla.

”Kokeilu- ja kehittämishankkeet ovat olleet ympäristöministeriössäkin mahdollisuus kokeilla uusia keinoja saavuttaa ympäristöpoliittisia tavoitteita”, kertovat kokeiluhankkeita ministeriössä luotsanneet Sirje Stén ja Taina Nikula.

Gaia arvioi hankkeet ympäristöministeriön toimeksiannosta ja löysi niistä innovatiivisia uusia toimintamalleja ja onnistuneita kokeiluja.

”Kokeilukulttuuri sopii hyvin vihreän talouden hankkeiden kehittämiseen. Ympäristöhaasteiden ratkaisemiseen tarvitaan uusia keinoja ja ratkaisuja, ja tämä on hyvä tapa löytää niitä. Haasteena on vielä muun muassa kokeilutoiminnan rahoitus, sillä vielä ei ole sellaista sujuvaa rahoitusmallia, joka mahdollistaisi laajemmin yritysten osallistumisen”, sanoo vanhempi asiantuntija Anu Vaahtera Gaiasta.

Lisätietoja: