Takaisin 23.8.2013

”Team Arctic Finlandille” tarvetta – Yhteistyö ja valtion taustatuki tarpeen arktisen alueen hyödyntämisessä

Suomalaisyritykset tarvitsevat arktisen liiketoiminnan käynnistämiseen vahvaa yhteistyötä, yhteisiä konsepteja sekä valtion taustatukea. ”Tarvitaan Team Arctic Finland”, Aker Arctic Technology Oy:n toimitusjohtaja Mikko Niini sanoo.

Niini oli mukana ohjaamassa Teknologiateollisuus ry:n Sustainable Business Opportunities in the Arctic -selvitystä. Sen tarkoituksena oli etsiä keinoja, joiden avulla suomalaiset yritykset voivat hyötyä kestävällä tavalla arktisen alueen mahdollisuuksista. Syksyllä ilmestyvän selvityksen teki Gaia.

Arktisen alueen mahdollisuuksista on tiedetty jo pitkään, mutta erityisesti öljy- ja kaasuvarantojen hyödyntäminen on käynnistynyt odotettua verkkaisemmin. Koeluontoiset merikuljetukset pohjoisilla reiteillä ovat lisääntyneet voimakkaasti, mikä viittaa logistiikan merkityksen kasvamiseen pohjoisessa.

”Suomalaisyrityksillä on hyvät lähtökohdat tehdä bisnestä arktisella alueella, mutta yritysten on vaikeaa päästä kustannustehokkaasti käsiksi valtaviin hankkeisiin. Meiltä puuttuu omat suorat sijoittajat ja vahvat projektitoteuttajat, joita miljardihankkeissa tarvitaan”, Niini sanoo.

Selvitys esittää yritysten välisen yhteistyön kehittämistä, kehitysinvestointeja yhteisten konseptien synnyttämiseksi sekä valtion tiivistä osallistumista ovien avaajana ja voimien yhdistäjänä.

”Tarvitaan pitkäaikainen, liiketoimintaan ja markkinoihin keskittyvä kehittämisohjelma sekä kansallinen yhteistyömalli, eräänlainen ’Team Arctic Finland’. Suomen vahva rooli jäämeriyhteyden kehittäjänä liittyy tähän kokonaisuuteen ja edellyttää pitkäaikaista sitoutumista ja investointiohjelmaa. Kaupan esteitä pitää myös purkaa WTO-periaatteiden mukaisesti”, Niini toteaa.

Hankkeen projektijohtajan, Gaian Pekka Pokelan, mukaan arktisella alueella on paljon tarjottavaa. ”Hankkeen perusteella arktisen alueen markkinoiden kokonaisarvo nykyhetkestä vuoteen 2020 on noin 240 miljardia euroa. Juuri tällaisiin kasvumahdollisuuksiin Suomen ja sen yritysten on päästävä kiinni. Arktinen alue tarjoaa uusia ja konkreettisia liiketoimintamahdollisuuksia erittäin laajalle joukolle suomalaisyrityksiä, kunhan yhteistyöhön saadaan vahva ja innovatiivinen ote”, Pekka Pokela sanoo.

Teknologiateollisuuden ja Gaian hankkeeseen osallistui 15 eturivin yritystä: ABB Marine Oy, Aker Arctic Technology Oy, Arctia Shipping Oy, Cargotec Oyj, Destia Oy, Fortum Oyj, Konecranes Oyj, Metso Automation Oy, Outotec Oyj, Pemamek Oy, Rolls-Royce Marine Oy, Rautaruukki Oyj, Terramare Oy, Vaisala Oyj sekä Wärtsilä Oyj.

Lisätietoja:

  • Liiketoimintajohtaja Pekka Pokela, +358 40 544 1582, etunimi.sukunimi@gaia.fi