Takaisin 20.12.2017

Pääkaupunkiseudusta maailman paras testialusta älykkäille ja puhtaille ratkaisuille – Gaia liittyy Smart & Clean -säätiöön

Gaia ja Pöyry ovat liittyneet kumppaneiksi pääkaupunkiseudun Smart & Clean -projektiin, joka tekee Helsingin seudusta maailman parasta älykkäiden ja puhtaiden ratkaisujen testialuetta. Ainutlaatuinen yhteenliittymä kehittää uuteen liiketoimintaan perustuvia kestäviä ratkaisuja ja palveluja maailman kaupunkien suurimpiin haasteisiin. Kaupungeissa on mahdollista tehdä merkittäviä muutoksia, joiden avulla ilmastonmuutokseen ja luonnonvaroihin liittyvä kestävyyskriisi käännetään mahdollisuuksiksi. Viisivuotisessa Smart & Clean -muutosprojektissa tuotettavat ratkaisut parantavat elämänlaatua, hillitsevät ilmastonmuutosta ja edistävät kiertotaloutta.

– On hienoa, että Gaia ja Pöyry tulevat mukaan tekemään Helsingin seudusta maailman parhaan testialueen älykkäille ja puhtaille ratkaisuille. Asiantuntijayrityksillä on merkittävä rooli täysin uudenlaisten ratkaisujen ja liiketoimintamallien toteuttamisessa, kehittämisessä ja levittämisessä. Muutos tarvitsee kokonaisuuksien ymmärrystä ja sitä kyseisiltä edelläkävijäyrityksiltä löytyy, Smart & Clean -säätiön toimitusjohtaja Tiina Kähö toteaa. Smart & Clean -yhteisö tekee Helsingin seudusta ensimmäisenä maailmassa alueen, jossa kaupungit ja liike-elämä johtavat yhdessä disruptiota.

Säätiön tapa tehdä yhteistyötä on poikkeuksellinen: ainoana maailmassa kaupungit, yritykset, tutkimuslaitokset ja yliopistot, valtio ja kansalaiset kehittävät älykkäitä ja puhtaita ratkaisuja yhdessä. Ne kiihdyttävät ratkaisujen käyttöönottamista Suomessa ja erityisesti Helsingin seudulla. Ratkaisut liittyvät energian käyttöön, liikkumiseen, rakennettuun ympäristöön sekä kuluttamiseen. Ne viedään myös maailmalle, mikä kasvattaa Suomen vientiliiketoimintaa.

– Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu ratkaistaan kaupungeissa. Pääkaupunkiseudun hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttaminen edellyttää miljardiluokan investointeja energia- ja liikennejärjestelmän uudistamiseen. Juuri nyt on olennaista löytää kestäviä ratkaisuja, jotka vastaavat kuluttajien tarpeeseen ja samalla vahvistavat kaupunkien elinvoimaisuutta, sanoo Juha Vanhanen kestävän liiketoiminnan konsulttiyhtiö Gaiasta.

– Pöyry haluaa olla mukana kehittämässä pääkaupunkiseudusta fiksumpaa ja puhtaampaa. Pääkaupunkiseudulla on paljon liikenteeseen, veteen, energiaan ja ympäristöön liittyviä kysymyksiä, joita ratkaisemalla siellä toimivat yritykset voivat nousta maailman johtaviksi alallaan, sanoo Pöyryn ympäristöliiketoiminnasta vastaava Mari Puoskari.

Smart & Clean -muutostekoihin kerätään aina parhaat osaajat Suomesta ja ulkomailta. Muutostekojen tulee parantaa kaupunkilaisten elämänlaatua sekä vähentää päästöjä ja/tai parantaa resurssitehokkuutta. Niissä on oltava mukana useita tekijöitä yli kaupunki- ja sektorirajojen sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta. Lisäksi Smart & Clean -muutosten on luotava uutta liiketoimintaa ja referenssejä yrityksille, eli niiden tulee olla kansainvälisesti kiinnostavia.

Smart & Clean -kumppaneita ovat kaupungeista Espoo, Helsinki, Kauniainen, Lahti ja Vantaa sekä Uudenmaan liitto; valtiollisista toimijoista Sitra, TEM, LVM, YM ja Tekes; yrityksistä Caverion, Fortum, Gaia, Gasum, Helen, KONE, Lassila & Tikanoja, Neste, Pöyry, Ramirent, Siemens, St1, Vaisala ja YIT; ja yliopistoista sekä tutkimus- ja koulutuslaitoksista Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Lappeenrannan tekninen yliopisto ja VTT.

Lisätietoja

  • Pasi Rinne, Hallituksen puheenjohtaja, Gaia Consulting Oy & Juha Vanhanen, Toimitusjohtaja, Gaia Group, etunimi.sukunimi@gaia.fi