Takaisin 15.9.2022

Merituulivoiman mahdollisuudet esillä korkean tason seminaarissa

Poliittisten päättäjien ja yritysten välistä laajaa dialogia edistetään merituulivoiman mahdollisuuksien ja kilpailukyvyn parantamiseksi.

Suomi hakee nyt kuumeisesti uusia tapoja tuottaa päästötöntä energiaa. Yksi keskeisistä ratkaisuista on tuulivoima, ja Suomessa onkin käytössä, rakenteilla ja suunnitteilla huomattava määrä maalle rakennettavia tuulipuistoja. Merellä toimivista tuulipuistoista sen sijaan on Suomessa puhuttu toistaiseksi vähemmän – siitä huolimatta, että merituulivoimassa on valtava hyödyntämätön potentiaali ja kiistattomia etuja.

Merituulivoiman mahdollisuuksiin syvennyttiin 15.9. Helsingissä järjestetyssä seminaarissa, jonka otsikkona oli Opportunities and Competitiveness on Offshore Wind Business Environment in Finland eli merituulivoiman liiketoimintaympäristön mahdollisuudet ja kilpailukyky. Seminaarin tavoitteena oli edistää dialogia yritysten, alan asiantuntijoiden sekä päätöksiä tekevien poliitikkojen ja virkamiesten välillä. Seminaarin järjesti merituulivoimaa edistävä yritysekosysteemi Team Renewable Arctic Finland, jossa on mukana 21 johtavaa yritystä Suomesta.

Seminaariin osallistui joukko eturivin poliitikkoja ja virkamiehiä yritysten lisäksi. Tilaisuuden tervetuliaissanat lausui elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) ja Brysselin terveiset tilaisuuteen toi europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok).

 

Uusiutuva energia kiinnostaa nyt kaikkia

Seminaarissa käsiteltiin merituulivoimamarkkinan nykytilaa käytännön yritysesimerkkien kautta. Suomalaisten yritysten ja alueellisten toimijoiden lisäksi Tanskan energiaviraston asiantuntija Simon Maul Hansen esitteli Tanskan menestystarinaa vihreiden työpaikkojen luomisessa tuulivoiman avulla.

Nykytilan pohjalta pyrittiin myös luomaan kuvaa tulevaisuudesta sekä merituulivoiman roolista vihreän energiasiirtymän toteutuksessa. Keskustelujen pääaiheena oli se, miten merituulivoima voi edistää suomalaisten yritysten kilpailukykyä ja Suomen energiaturvallisuutta samalla, kun se vastaa kovien hiilineutraalisuustavoitteiden toteuttamiseen.

– Uusiutuva energia on nyt kuuma aihe ja kiinnostaa kaikkia, mutta siitä huolimatta merituulivoimasta ja sen mahdollisuuksista puhutaan liian vähän, TRAF:ia hallinnoivan Gaia Consultingin asiantuntija Ulla Värre sanoo.

– Korkean tason seminaari on hyvä tapa päivittää kaikkien tietoja. Ennen kaikkea toivon, että tilaisuus avaa keskustelua yritysten ja poliittisten päättäjien välillä ja auttaa siten löytämään keinoja merituulivoiman mahdollisuuksien hyödyntämiseksi. Olemme haastaneet seminaarin osallistujat pohtimaan, millaisen tavoitteen he asettaisivat merituulivoimalle Suomessa.

 

Lisätietoja:
Pekka Pokela, Gaia Consulting Oy