Takaisin 16.2.2017

Matkailun ja kaivosalan välille kaivataan vuoropuhelua

Hannukaisen kaivoshanke herättää kiivasta keskustelua Kolarin kunnassa. Erityisesti matkailuala pelkää kaivoksen uhkaavan Ylläksen seudun ympäristöä. Myös Gaia on ollut mukana selvittämässä mahdollisuuksia yhteensovittaa intressiristiriitoja sekä arvioimassa hankkeen mahdollisia vaikutuksia.

Kaivoshankkeen eri osapuolet tapasivat toisensa keskiviikkona Kolarissa järjestetyssä tilaisuudessa. Lapin Kansan artikkelissa lainataan Gaian Pasi Rinnettä, joka korostaa erityisesti vuoropuhelun merkitystä luottamuksen luomiseksi.

Kaivosyhtiö on tehnyt virheitä, kun se ei ole tiedottanut aktiivisesti. Kun ei ole ollut tiedonvaihtoa ja vuoropuhelua, ei ole syntynyt myöskään luottamusta. Nyt ollaan oikealla tiellä, kun on perustettu ohjausryhmä. Se on pakottanut eri osapuolet saman pöydän ääreen. Kaivosyhtiö on nyt tehnyt sidosryhmäviestintäsuunnitelman ja ilmoittanut haluavansa lisätä vuorovaikutusta.

Kaivosyhtiöt tarvitsevat sosiaalisen toimiluvan. Sen on oltava niin vahva, että huonollakin säällä yhtiö saa yhteisön sosiaalisen tuen. Vaikka yhtiö on viestinnässä tehnyt virheitä, yhtiöllä on laillinen oikeus suunnitella kaivosta. Kaivostoiminnan isojen ympäristövaikutusten vuoksi suunnittelu on tehtävä huolellisesti vastuullisesti.

Matkailulla kuten muillakin alueen sidosryhmillä pitää olla mahdollisuus vaikuttaa kaivostoiminnan suunnitteluun sekä myös siihen, tuleeko kaivostoimintaa samalle alueelle.

Mitään peruuttamatonta ei ole kuitenkaan menetetty. Vuorovaikutusprosessi tulee olemaan pitkä, mutta sen aikana on mahdollista tehdä paljon sosiaalisen hyväksynnän saamiseksi.