Takaisin 23.10.2019

Ilmastoneutraaliksi muuttuva Sello valittiin Suomen parhaaksi kauppakeskukseksi

Nordic Council of Shopping Centers -järjestö on palkinnut Kauppakeskus Sellon vuoden 2019 parhaana kauppakeskuksena Suomessa.

Kilpailun tuomaristo toteaa perusteluissaan: ”Tämän vuoden voittaja on yhdistelmä perinteikkyyttä ja tulevaisuusorientoituneisuutta. Kyseessä on klassisen onnistunut kiinteistökehityshanke, joka on tuottanut tasaisen erinomaista tulosta kaikilla mittareilla koko olemassaolonsa ajan todistaen olevansa yksi markkinajohtajista Suomessa. Elinkaarensa aikana keskus on etabloitunut osaksi vaikutusalueensa asiakaskunnan ja yhteisön arkea ja juhlaa todellisena kohtaamispaikkana ja kaupunkikeskuksena. Keskuksen tarjoamaa kehitetään myös määrätietoisesti vastaamaan markkinan rakennemuutosta sekä asiakkaiden tarpeita ja toiveita.”

Lisäksi tuomaristo nostaa erityisperusteluna Sellon aseman kiinteistöalan rohkeana suunnannäyttäjänä vastuullisen kehittämisen ja energiataloudellisuuden saralla. Tuomaristo toteaa Sellon toimivan edelläkävijänä ja esimerkkinä myös kansainvälisesti.

Gaia on tehnyt jo pitkään yhteistyötä Sellon kanssa. Sello on jo kymmenen vuoden ajan järjestelmällisesti laskenut, raportoinut ja pienentänyt ilmasto- ja ympäristövaikutuksiaan ja onnistunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä yli 60 prosenttia. Vuodesta 2020 alkaen Sello on hiilineutraali. Vuoden 2019 osalta Sello kompensoi päästöt kiinteistön käytön osalta. Yhteistyö Gaian kanssa on keskittynyt luotettavaan ja asiantuntevaan päästölaskentaan ja päästövähentämisen ja kompensoinnin suunnitteluun.

Kauppakeskus Sellon hiilidioksidipäästöt laskettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Laskenta on toiminut tärkeänä mittarina ja ohjauskeinona. Tulosten pohjalta on tunnistettu merkittävimmät päästölähteet ja seurattu erilaisten toimenpiteiden vaikutuksia. Vuonna 2015 Sello saavutti LEED EB Platinum -ympäristöluokituksen (Leadership in Energy and Environmental Design) ensimmäisenä kauppakeskuksena Euroopassa.

Vuodesta 2009 asti Sello on omien päästöjensä lisäksi selvittänyt myös asiakkaiden liikkumisen aiheuttamia päästöjä. Kun mukaan lasketaan myös asiakkaiden ja henkilökunnan matkat kauppakeskukseen, vuoden 2018 Sellon kokonaishiilidioksidipäästöt olivat 11 915 tonnia. Arvioiden mukaan yli puolet asiakkaista käyttää jo nyt vähäpäästöistä tai päästötöntä julkista liikennettä tai liikkuu kauppakeskukseen pyörällä tai kävellen. Suurin osa päästöistä syntyykin autoilusta.

 

LISÄTIETOJA

Pasi Rinne, Puheenjohtaja Gaia Group, osakas

Julia Illman, Business Manager