Takaisin 18.11.2010

Hiilijalanjälkilaskuri asunnon etsijälle

Oikotiellä julkaistiin tänään asumisen ja arkiliikkumisen hiilijalanjäljen laskuri, jonka tekemiseen Gaia osallistui.

Laskuri näkyy Suomen suurimman kaikille avoimen asuntoportaalin Oikotien talosivuilla. Sen avulla voi helposti vertailla ja pohtia asumisen ilmastovaikutuksia. Asunnon etsijä syöttää laskuriin tiedot asukasmäärästä ja haluamansa asunnon pinta-alasta sekä energialuokasta, joka pitää selvittää asunnon myyjältä, jos sitä ei ole kerrottu myynti-ilmoituksessa. Laskurilla voi selvittää myös asunnon sijainnin ja toistuvien arkimatkojen ilmastovaikutuksen. Palvelua on tarkoitus tulevaisuudessa kehittää käyttäjien ja asuntomarkkinoiden tarpeiden mukaan.

”Asumisesta aiheutuu kolmannes yksityishenkilöiden hiilijalanjäljestä. Asunnon sijainti vaikuttaa suuresti liikkumisen tarpeeseen, josta puolestaan aiheutuu yli viidesosa keskimääräisen suomalaisen päästöistä. Asunnon valinnassa on siten suuri mahdollisuus vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen. Jokainen muutto on mahdollisuus muutokseen”, asumisen hiilijalanjälkilaskurin tekemiseen osallistunut Anna Kumpulainen Gaiasta sanoo.

Laskurin eräänä tavoitteena on tuoda nykyistä paremmin esiin asuinrakennusten energialuokat. Taloyhtiöiden energiatodistukset tulivat vuoden 2009 alussa pakollisiksi yli kuuden asunnon taloyhtiöille. Vuodesta 2012 alkaen tieto energialuokasta on pakollista laittaa myös myynti-ilmoituksiin.

Asumisen hiilijalanjälkilaskuri kehitettiin osana British Councilin Challenge Europe -projektia, johon Gaian asiantuntija Anna Kumpulainen osallistui ilmastolähettiläänä. Challenge Europen tavoite on koota yhteen joukko nuoria eurooppalaisia, jotka yhdessä haluavat muuttaa ilmastonmuutoskeskustelun kurssia niin kotimaissaan kuin kansainvälisesti. Gaia toimi hankkeen yhteistyökumppanina ja verifioi laskurin.

Tutustu laskuriin esimerkin avulla: asunnot.oikotie.fi/talo/100760/kaunisharju-17-vantaa

Lisätietoja:

  • Gaia / Pasi Rinne, hallituksen puheenjohtaja, +41-79-472 6909, etunimi.sukunimi@gaia.fi
  • Gaia / Anna Kumpulainen, vanhempi asiantuntija, 041 545 8859, etunimi.sukunimi@gaia.fi