Takaisin 20.5.2021

Gaia kehitti yhdessä Danske Bankin kanssa ympäristökestävän asumisen palvelun

Henkilökohtaisen hiilijalanjäljen kannalta kodilla on väliä, sillä merkittävin osa suomalaisen kasvihuonepäästöistä tulee asumisesta. Uuden palvelun avulla on mahdollista arvioida oman kodin ympäristökestävyyttä.

 

Suomalaisissa kodeissa pohditaan nyt asumisen vaikutuksia ympäristöön: 54 prosenttia pitää oman kodin ympäristöystävällisyyttä tärkeänä, selviää Dansken Bankin tekemästä tuoreesta tutkimuksesta.

 

Tutkimuksen mukaan ympäristöystävällisyydellä uskotaan olevan myös suoria vaikutuksia kodin arvoon ja sen kehitykseen tulevaisuudessa. Lisäksi lähes kolme neljästä kokee ympäristöystävällisyyden vaikuttavan hintaan, jonka on valmis uudesta asunnosta maksamaan.

 

Mistä asumisen päästöt sitten syntyvät? Suurin osa niistä on lähtöisin lämmityksestä, sähköstä, vedestä ja jätteistä. Kestävässä kodissa arki tuottaa mahdollisimman vähän näistä aiheutuvaa ympäristökuormaa.

 

Jos asuntoa ostaessa haluaa kiinnittää erityistä huomiota uuden kodin ympäristökestävyyteen, kannattaa selvittää ainakin talon energialuokka, tehdyt remontit sekä lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä. Lisäksi kannattaa pohtia, onko kodin sijainti sellainen, josta on helppoa liikkua vaikkapa julkisilla tai pyörällä töihin, kouluun ja harrastuksiin.

 

Gaia on toteuttanut Danske Bankin sponsoroimana uuden Kestävä koti -palvelun, jonka avulla kuka tahansa voi tutkia oman kodin ympäristökestävyyttä sekä sitä, kuinka itse voi vaikuttaa asumisen päästöihin.