Takaisin 20.1.2011

Finn Springin virvoitusjuomasta ensimmäinen suomalainen hiilineutraali juoma

Gaia laski Suomen suurimman lähdeveden pullottajan hiilijalanjäljen ja auttoi Finn Springiä kehittämään ympäristövastuullisuuttaan.

Gaian tekemien laskelmien mukaan suurin osa, 79 %, Finn Springin hiilijalanjäljestä aiheutuu epäsuorista päästöistä: esimerkiksi pulloaihioiden tuotannossa syntyvistä päästöistä, kuljetuksista sekä pakkausmateriaalien tuotannosta. Tuotekohtaiset hiilijalanjälkilaskelmat osoittivat, että lähdeveden hiilijalanjälki on tyypillisesti muita janojuomia pienempi. Finn Springin tuottaman lähdeveden hiilijalanjälki on 1,5 litran pullolle noin 290 g, eli saman verran kuin jos ajaa keskikokoisella henkilöautolla 1,6 kilometriä.

Finn Spring hyvittää Spring-tuoteryhmänsä hiilidioksidipäästöt tukemalla ”Vesi antaa energiaa”- projektia Turkissa. Projekti lisää vesivoimalla tuotetun sähkön osuutta Turkin kokonaisenergiantuotannosta. Samalla se edistää taloudellista kehitystä luomalla uusia työpaikkoja sekä vähentämällä Turkin riippuvuutta fossiilisten polttoaineiden tuonnista. Vesivoimalan lisäksi hankkeeseen kuuluu keinokasteluverkosto, joka auttaa paikallisia maanviljelijöitä.

”Rakennamme määrätietoisesti hiilineutraalia Finn Springiä: kehitämme yritystämme ja tuotteitamme vähemmän ympäristöä kuormittaviksi ja hyvitämme suosittujen Spring-tuotteidemme hiilijalanjäljen. Spring on ensimmäinen suomalainen hiilineutraali juomamerkki. Haluamme näyttää suomalaisille, kuinka oikeilla valinnoilla voi vaikuttaa”, Finn Springin markkinointi- ja vientipäällikkö Sari Sainio sanoo.

”Finn Spring näyttää erinomaista mallia juomavalmistajille – myös kansainvälisesti. Ilmastovaikutusten tunteminen on tärkeä askel kehitettäessä vastuullista liiketoimintaa. Finn Spring voisi tulevaisuudessa yhä pienentää hiilijalanjälkeään vähentämällä pulloissaan käytettävän materiaalin määrää tai lisäämällä kierrätetyn materiaalin osuutta niissä. Se voisi myös tehostaa kuljetuksia n ja tuotantonsa energiakulutusta sekä lisätä uusiutuvan energian käyttöä”, Gaian hallituksen puheenjohtaja Pasi Rinne sanoo.

Hiilijalanjäljellä mitataan henkilön, organisaation, tapahtuman tai tuotteen aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä. Yrityksen hiilijalanjäljessä otetaan huomioon kaikki yrityksen toiminnasta johtuvat päästöt rakennusten energiakäytöstä prosessipäästöihin, raaka-ainehankintoihin ja logistiikkaan asti. Finn Springin tuoteryhmäkohtaisessa hiilijalanjäljen laskennassa otettiin huomioon myös pullojen jakelukuljetus, myymälälogistiikka, tuotteiden jäähdyttäminen jääkaapissa sekä kierrätyslogistiikka.

Finn Spring Oy on noin 80 henkilöä työllistävä, kansainvälistyvä perheyritys, jonka perusraaka-aine on lähdevesi. Yrityksen tuotevalikoimiin kuuluvat lähdevesien lisäksi lähdevesipohjaiset maustetut vedet, kivennäisvedet, virvoitusjuomat, miedot siiderit ja lonkerot, jääteet, kotikalja, mehujuomat sekä monivitamiini- ja energiajuomat.

Lisätietoja:

  • Gaia / hallituksen puheenjohtaja Pasi Rinne, gsm +41 79 472 6909, pasi.rinne@gaia.fi
  • Finn Spring / markkinointi- ja vientipäällikkö Sari Sainio, gsm 044 562 3186, sari.sainio@finnspring.fi