Takaisin 9.6.2016

Makumatkalla kestävämpään nykyisyyteen

Alkon viinihyllylle mennessäsi varmasti usein mietit, mikä viini sopisi illalla kokkaamaasi aterian kyytipojaksi. Valinta voi olla usein helppo kalan tai lihan suhteen, mutta osaisitko valita pitkäripaisen hyllyltä sopivan viinin myös hyönteisillalliselle?

Viime viikon keskiviikkona 1.6. Gaia järjesti Bugs ’n Wine -tilaisuuden, jossa nautittiin mielenkiintoisia makuja hyönteisten muodossa ja maisteltiin tähän makumaailmaan sopivia viinejä. Tarjolla oli viinien maahantuoja Vindirektin suosittelemia rieslingejä sekä suomalaisen start up -yritys Finsectin esille asettamia suolaisia hyönteiscocktailpaloja sekä hyönteisistä tehtyjä ”Rocky Road” -makeisia. Oli hienoa nähdä, kuinka Bugs ’n Wine herätti kysymyksiä ja uteliaisuutta eturivin vastuullisuusvaikuttajissa, jotka olivat saapuneet paikalle niin yrityksistä, julkishallinnosta kuin mediastakin.

Bugs ’n Wine -tilaisuus oli Gaian näkyvin kontribuutio Euroopan kestävän kehityksen viikkoon (http://www.esdw.eu/events/bugs-n-wine/). Tilaisuuden tarkoituksena oli nostaa tietoisuutta ruoan ja erityisesti eläinproteiinin saatavuudesta. Hyönteisiä pidetään varsin kiinnostavana ja kestävänä proteiinilähteenä sian, kanan- ja kalanrehuihin verrattuna. Niiden kuivapainosta proteiinia on jopa 30-70% ja hyönteisravinnon rasvoista ja hiilihydraateista on todettu olevan myös terveyshyötyjä.

Hyönteiset ovat olleet osa ihmisten ruokavaliota muissa maailmankolkissa jo satoja vuosia ja ne ovat pikku hiljaa rantautumassa myös tänne Pohjolaan. Hyönteisten ottaminen osaksi ihmisten ruokavaliota on kuitenkin vielä monia esteitä. Yksi näistä on ruokakulttuuri: Kuinka nopeasti asenteet hyönteisiä kohtaan muuttuvat? Eivätkö ne maistu pahalta? Miten ja mihin niitä voi käyttää ruuanlaitossa? Maailmalla hyönteisistä tehdään esimerkiksi proteiinipatukoita.

Ruoan ohella vastuullisuus ja kestävät ratkaisut korostuvat yhä enemmän myös muualla ihmisten arjessa, julkisessa päätöksenteossa sekä yritysten liiketoiminnassa. Mahdollisuuksia tehdä kestäviä valintoja on laajasti energiaan, liikkumiseen, tuotesuunnitteluun, tuotantoon, rahoitukseen ja moneen muuhun liittyen, you just name it. Tarjonnan kirjosta meillä kaikilla on mahdollisuus löytää juuri itsellemme sopiva vaihtoehto ja tehdä omilla valinnoillamme maailmasta hieman puhtaampi ja turvallisempi, ”hyönteinen” kerrallaan.