Takaisin 30.10.2019

IoT luo kestävää kehitystä

Toissa viikolla Suomessa palkittiin ensimmäistä kertaa Vuoden työympäristöteko. Kilpailun voittajaksi valittiin Salo IoT Campus, joka loi Nokian entisiin Salon toimitiloihin aktiivisen monikäyttäjäympäristön.

Kilpailun voittajaa kiitettiin innovatiivisuudesta ja rohkeudesta. Salo IoT Campus on kilpailun kriteereiden mukaisesti lisännyt työntekijöiden työhyvinvointia ja ennen kaikkea vaikuttanut kokonaisvaltaisesti alueen työllisyyteen ja elinvoimaisuuteen.

”Salon IoT Campus edustaa myös monipuolisesti kestävää kehitystä niin rakennetun ympäristön kuin koko alueen näkökulmasta – elinvoimaa molemmille”, kiteytti tuomariston jäsenenä toiminut Suvi Nenonen Suomen yliopistokiinteistöistä.

Salo IoT Campus perustettiin vuonna 2017 Nokian ja Microsoftin aiemmin käyttämiin tiloihin. Nyt se toimii yritysten, tutkijoiden ja oppilaitosten yhteisönä. Lähes sadan tuhannen neliön kampukselta löytyy muun muassa coworking-tiloja, pientoimistoja, tutkimuslaboratorioita, tuotekehitystiloja sekä laajat palvelut. Kampuksen tilat toimivat myös testiympäristönä uusille innovaatioille.

Myös Gaia on ollut mukana Salo IoT Campus -hankkeessa sen kaikissa vaiheissa, kehittämässä alkuperäistä ideaa, suunnittelemassa liiketoimintamallia ja jopa neuvottelemassa hankkeen rahoitusta.

Hankkeen onnistumista edesauttoi se, että Salossa oli tilojen lisäksi entuudestaan jopa Euroopan tasolla merkittävä keskittymä esineiden internetin eli IoT:n osaajia. Salo IoT Campuksen ansiosta kaupunki on onnistunut pitämään osaajia paikkakunnalla, houkuttelemaan kasvavia alan yrityksiä sijoittumaan Saloon ja luomaan uudenlaista kestävää kasvua. IoT mahdollistaa sen, että materiaalit ja palvelut kohtaavat entistä tehokkaammin. Tämä mahdollistaa entistä energiatehokkaampia, kestävän kehityksen mukaisia liiketoimintamalleja.

”Gaian näkökulmasta katsoen Salon IoT Campuksessa on kyse ennen kaikkea rohkeasta kestävän kehityksen hankkeesta, josta muidenkin kaupunkien tulisi ottaa mallia. Toinen esimerkki rohkeasta kehityshankkeesta toteutui muutama vuosi sitten Raumalla, kun vanhalle telakka-alueelle toteutettiin yrityspuisto”, toteaa Pasi Rinne, Gaian hallituksen puheenjohtaja.

Kaupunkien täytyy tehdä yhä enemmän houkutellakseen kasvuyrityksiä sijoittumaan alueelleen. IoT:n lisäksi erityisesti kiertotalous tarjoaa tähän mahdollisuuksia. Kaupungit voivat olla luomassa menestyviä yhteistyöalustoja, joissa yhdistyy uudet teknologiat ja liiketoimintamallit. Yritykset taas voivat hyötyä paitsi käytännön resurssien ja palveluiden jakamisen mahdollisuuksista, mutta myös löytää uutta liiketoimintaa ja yhteistyötä muiden alueen yritysten kanssa.

”IoT-osaamisen lisäksi kiertotalous on Salossa erityinen mahdollisuus. Kokoamme paraikaa muun muassa jätevesien käsittelyyn ja energiantuotantoon liittyvää kiertotalousyrityskokonaisuutta, jolla on merkittävä taloudellinen potentiaali ja jolla voidaan olennaisesti vaikuttaa hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamiseen. Kumppanuus Gaian kaltaisen yrityksen kanssa auttaa kääntämään uhkia mahdollisuuksiksi ja konkretisoimaan alustavia suunnitelmia”, sanoo Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna.

Gaia on suomalainen, riippumaton kestävän liiketoiminnan konsulttiyhtiö. Gaia on toteuttanut useissa maissa merkittäviä kiertotaloushankkeita, joilla tehostettu teollisuuspuistojen toimintaa, luotu uutta liiketoimintaa ja vähennetty ympäristökuormitusta.

 

LISÄTIETOJA AIHEESTA

  • Lauri Inna, lauri.inna@salo.fi
  • Pasi Rinne, pasi.rinne@gaia.fi