Takaisin 19.9.2019

Paras löytyi läheltä – tämän vuoksi valitsin Gaian

Osallistuin talvella tapahtumaan, jossa yhtenä puhujana oli tunnettu suomalainen hallitusammattilainen. Hän lainasi puheenvuorossaan Aaro Hellaakosken tunnettua runoa:

Tietä käyden tien on vanki
Vapaa on vain umpihanki

Puhuja pohjusti lainauksella väitettään, jonka mukaan valtaosa yrityksistä kulkee tuttuja teitä pitkin, ja että vain harvat etsivät jotain aidosti uutta eli hiihtävät umpihangessa. Sitten hän sanoi, että Suomen umpihankiyritys on Neste – tietämättä, että yleisössä olin minä, Nesteen umpihankiyksikön eli Uusiutuvat tuotteet -liiketoiminta-alueen silloinen johtaja.

Olin tietysti hyvin imarreltu tästä puheenvuorosta. Sittemmin olen käyttänyt kielikuvaa umpihangessa hiihtämisestä itsekin usein.

Nyt on taas sen aika. Se, että tulen töihin ja osakkaaksi Gaiaan ja ryhdyn käynnistämään sen strategisen konsultoinnin palveluita, on uskaltautumista umpihankeen.

Moni kysyy tietysti, miksi olen valinnut uudeksi työpaikakseni pienehkön konsulttiyhtiön sen jälkeen, kun olen ollut vuosien ajan kansainvälisen pörssiyrityksen palveluksessa. Syitä on monia.

Olen työskennellyt koko urani ajan kestävän kehityksen kysymysten parissa, ensin akateemisessa maailmassa, sitten Nesteellä. Nyt haluan kuitenkin katsoa aihetta uudesta näkökulmasta liikkeenjohdon konsulttina. Suuryrityksessä voi vaikuttaa asioihin vain yhden yrityksen ja yhden toimialan sisällä, kun taas konsultin työssä minua kiehtoo ennen kaikkea eri toimialojen ja erilaisten yritysten kirjo.

Pohdin konsultointia, tutustuin lukuisiin konsulttiyhtiöihin eri maissa ja paras löytyi läheltä. Vaikka Gaia näyttää pienehköltä suomalaisyritykseltä, se toimii aidosti globaalisti ja sen sisältä löytyy uskomaton määrä eri alojen osaamista. Vastaavaa yhdistelmää ei löydy edes suurista kansainvälisistä alan yrityksistä.

Haluan myös tehdä mahdollisimman konkreettisesti vaikuttavaa, merkityksellistä työtä. Ilmastokriisi on edennyt pitkälle, eikä meillä ole aikaa hukattavanamme. Siksi haluan nyt olla mukana ratkaisemassa monimutkaisia ilmasto- ja ympäristöhaasteita yli toimialarajojen. Työ Gaiassa antaa minulle siihen mahdollisuuden.

Kolmas syy tulooni Gaiaan on puhtaasti henkilökohtainen. Tiedän olevani umpihankihiihtäjä, ja nauttivani kaikkein eniten uusien latujen avaamisesta.

Tätä ei pidä ymmärtää väärin. Umpihankihiihtäminen ei tarkoita summamutikkaista harhailemista metsässä. Päinvastoin. Hyvä umpihankihiihtäjä ei koskaan lähde matkaan ilman tarkkaa suunnitelmaa, jota myös huolella toteuttaa. Toki eteen tulee myös suunnittelemattomia yllätyksiä, mutta nekin tuodaan hallitusti suunnitelman piiriin. Ja hiihto jatkuu.

Tästä on kyse myös työssämme Gaiassa. Me haluamme auttaa asiakkaitamme tekemään strategisia valintoja, jotka ovat sopusoinnussa kestävän kehityksen periaatteiden kanssa, mutta jotka ovat myös taloudellisesti kestäviä. Siinä onnistumiseen tarvitaan monenlaista osaamista ja pitkäjänteistä suunnittelua. Se voi tarkoittaa hiihtämistä umpihangessa, mutta mitään summamutikkaista tai yltiöpäistä riskinottoa siinä ei ole.