Back 19.06.2012

Rock concert for 4 tons of carbon dioxide (in Finnish)

Gaia selvitti rockyhtye Sunrise Avenuen festarikeikan hiilijalanjäljen.

Sunrise Avenuella on meneillään vilkas keikkakesä Keski-Euroopan festivaaleilla. Saksassa platinaa Out of Style -albumillaan myynyt bändi soitti toukokuun lopulla Münchenissä jalkapallon Mestarien liigan finaalissa, ensimmäisenä suomalaisyhtyeenä. Kesän tähtihetkiin kuuluu päälavan keikka Wienin Donau Insel Festissa, joka on Euroopan suurin ulkoilmatapahtuma.

Gaia laski Sunrise Avenuen Donau Insel Festin keikan hiilijalanjäljeksi noin neljä tonnia hiilidioksidia, joka vastaa noin 25 000 kilometrin ajoa henkilöautolla. Suurin osa päästöistä aiheutuu yhtyeen ja muun kiertuehenkilöstön lennoista Helsingistä Wieniin ja takaisin.

Muita jalanjälkeen vaikuttavia tekijöitä olivat matkustaminen ja hotelliyöpymiset Wienissä, kaluston kuljetus laivalla ja kuorma-autolla keikkapaikalle sekä keikanaikaiset päästöt, jotka syntyvät pääosin keikan energiankulutuksesta. Laskennassa otettiin huomioon myös Sunrise Avenuen osuus festivaalialueen rakentamisesta ja ylläpidosta aiheutuvasta energiankäytöstä.

Yleisön matkustusta ei otettu lukuihin, mutta päästöt vähenevät huomattavasti, mikäli festarikansa liikkuu julkisilla liikennevälineillä. Karkeasti arvioiden yleisön hiilijalanjälki on kutakin festivaalin esiintyjää kohti samaa suuruusluokkaa kuin Sunrise Avenuen keikan muut päästöt.

Haasteen hiilijalanjäljen tarkastamiseen antoi bändin kaima viinimaailmasta, chileläinen Sunrise, joka on pohjoismaissa hiilineutraali. Sen päästöt kompensoidaan ostamalla päästöhyvityksiä Santiagon ilmastopörssistä. Hiilijalanjälkeään pienentääkseen viini-Sunrise on trimmannut tuotantoa ja jakelua, laivannut suurempia eriä kerralla ja keventänyt lasipulloa. Myös Sunrise Avenue on uudistanut logistiikkaansa. Yhtyeen kiertuekalusto laivattiin jo keväällä Keski-Eurooppaan, jossa se siirtyy rekalla keikkakaupungista toiseen. Suomeen kalusto palautuu vasta syksyllä.

“Huomasimme, ettei turhassa tavaran lennättelyssä ollut järkeä. Nykyään koko porukalla on mukana vain käsimatkatavat. Kalusto liikkuu varmemmin ja rundaamisessa on paljon vähemmän säätöä”, bändin nokkamies Samu Haber sanoo.
Stadionkiertueita tekevien yhtyeiden keikkailun hiilidioksidipäästöt ovat huomattavasti korkeammat. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on noin kymmenen tonnia vuodessa, joka muodostuu suurimmaksi osaksi asumiseen, liikkumiseen ja ruokaan liittyvistä tekijöistä.

“Kulttuuri- ja urheilualan tapahtumat ja toimijat ovat viime vuosina lähteneet hyvällä menolla ja asenteella mukaan vähentämään päästöjä. Asiantuntijoiden suorittama päästöjen laskenta auttaa kiinnittämään huomiota olennaisiin toimintoihin”, Gaian johtava asiantuntija Anna Kumpulainen sanoo.

Lisätietoja: