Back 28.04.2009

Gaia’s new publication: Sustainability of building must be developed in Finland (in Finnish)

Rakennusyhtiö Peabin* tilaama ja Gaian laatima selvitys toimitilarakentamisesta osoittaa, että kestävä rakentaminen tarjoaa merkittäviä etuja omistajille, sijoittajille, käyttäjille ja ilmastolle. Erityisesti energiatehokkuus tarjoaa kustannustehokkaita tapoja torjua ilmastonmuutosta rakennusalalla. Tänään Helsingissä julkistettu yhteenveto haastaa kestävän rakentamisen esteiden poistamiseen mukaan sijoittajat, toimitilojen omistajat ja käyttäjät, rakennusyhtiöt, kunnat ja valtion.

Ympäristömyötäisen rakentamisen markkinat ovat kansainvälisesti jo kasvussa. Suomessa ala osoittaa heräämisen merkkejä, vaikka onkin vielä melko kehittymätön. Gaian yhteenveto osoittaa, että Suomessa tarvitaan rohkeita toimia rakentamisen kestävyyden parantamiseksi.

”Laadukas rakentaminen on ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää. Jotta rakennusalan ympäristömyötäisyys kehittyy, tarvitaan sekä keppiä että porkkanaa. Kiinteistösijoittajien ja kiinteistöjen käyttäjien pitää vaatia rakentamiselta laatua. Rakennusyhtiöiltä vaaditaan hyviä kestävän rakentamisen ratkaisuja. Valtion tulee luoda kestävälle rakentamiselle edellytyksiä ja kuntien suosia sitä”, Gaian toimitusjohtaja Juha Vanhanensanoo.

Rakentamisen toimiala on maailman suurin luonnonvarojen käyttäjä ja tuottaa paljon kasvihuonekaasuja. Materiaalivalinnoilla, teknologiasovellutuksilla ja hyvällä suunnittelulla voidaan vähentää merkittävästi jätteiden syntyä sekä energian- ja vedenkulutusta toimitilarakentamisessa. Samalla voidaan parantaa rakennusten sisäilmaa ja viihtyisyyttä. Kestävien rakennusten käyttökustannukset pienenevät ja arvonkehitys paranee. Kaavoituksen pitää ohjata siihen, että toimitiloja rakennetaan yhdyskuntarakenteen kannalta järkeville paikoille. Kestävän rakentamisen standardit antavat työkaluja parantaa rakentamisen ympäristömyötäisyyttä.

Gaian yhteenveto kestävästä rakentamisesta julkistettiin tänään Helsingissä Peabin järjestämässä ”Toimitilastrategia, joka pelastaa maailman” -seminaarissa, jossa puhuivat mm. asuntoministeri Jan Vapaavuori sekä ympäristörakentamisen pioneeri Tom Hicks LEED:sta.

Lisätietoja:

  • Gaia / toimitusjohtaja Juha Vanhanen, gsm 050 564 1889 tai hallituksen puheenjohtaja Pasi Rinne, gsm 0400 464 127, etunimi.sukunimi@gaia.fi
  • Peab / viestintäjohtaja Jussi Lähde, gsm 040 594 4444, jussi.lahde@peab.se

* Peab on yksi Pohjoismaiden suurimmista rakennuskonserneista ja tällä hetkellä Suomen kahdeksanneksi suurin rakennusyhtiö. Peab internetissä: www.peabseicon.fi