Back 01.07.2013

Gaia presenting charcoal briquettes in Heureka Science Park (in Finnish)

Gaia on mukana Earth House -projektissa, jossa tuotetaan energiaa pakolaiskoululle uusilla teknologisilla innovaatioilla. Projektia esitellään tiedekeskus Heurekan Earth House -talossa, jossa voi tutustua myös Gaian biohiilibriketteihin.

Suomalainen Earth House Systems on kehittänyt menetelmän, jonka avulla voidaan rakentaa kestäviä rakennuksia esimerkiksi pakolaisleirieille ja muille kriisialuille nopeasti paikallista osaamista ja paikallisia materiaaleja hyödyntäen. Heurekassa esitteillä oleva rakennus on energiaomavarainen, ja sen vaatima energia tuotetaan ja varastoidaan suomalaisia innovaatioita hyödyntäen.

Eräs näistä suomalaisista innovaatioista on Gaian ja ARTI Tanzanian biohiilibriketit. Niiden avulla tuotetaan kestävää energiaa ruoanvalmistukseen kehittyvissä maissa. Kasvipohjaisesta maatalousjätteestä, kuten oljesta sekä riisin ja kookospähkinän kuorista valmistetut biohiilibriketit korvaavat kestämätöntä puuhiiltä, jonka mittava kulutus Itä-Afrikassa aiheuttaa metsäkatoa ja kasvihuonekaasupäästöjä.

Briketit tarjoavat siis metsäkatoa aiheuttavalle puuhiilelle kestävän vaihtoehdon. Biohiilen ymprärille rakennettu liiketoimintamalli tarjoaa myös uusia tulonlähteitä tuhansille ihmisille. Samalla tansanialaiset kotitaloudet saavat uuden, puuhiiltä edullisemman ja puhtaasti palavan energianlähteen ruoanlaittoon.

Kestäviin hiilibriketteihin voit tutustua Earth House -talossa Heurekan tiedepuisto Galileissa 29.9. asti. Earth Näyttely on avoinna Heurekan aukioloaikoina.

Lisätietoja:

  • Vanhempi asiantuntija Paula Tommila, Gaia Consulting Oy, puh 040 538 4813
  • Tansanian biohiilihankkeen oma sivu: gaia.fi/tanzania
  • www.heureka.fi