Back 30.03.2015

Electric transportation to power the Finnish economy (in Finnish)

Liikenteen sähköistyminen parantaa työllisyyttä ja vaihtotasetta sekä säästää tulevaisuudessa autoilijan kukkaroa. Sähköautojen korvatessa polttomoottoriautoja myös liikenteen hiilidioksidipäästöt vähenevät.

Gaia selvitti Teknologiateollisuus ry:n toimeksiannosta sähköisen liikenteen vaikutuksia. Suomi voi hyötyä merkittävästi, sillä sähkökäyttöiset henkilöautot ja lähiliikenteen linja-autot voivat vuoteen 2030 mennessä parantaa vaihtotasettamme 165 miljoonaa euroa vuodessa verrattuna nykytilanteeseen. Liikenteen sähköistyminen voi synnyttää myös merkittävän määrän uusia työpaikkoja Suomeen.

”Latausteknologian ja sähköisten linja-autojen vientipotentiaali voisi olla vuonna 2020 noin 35 miljoonaa euroa ja vuonna 2030 yli 300 miljoonaa euroa. Lisäksi sähköinen liikenne tarjoaa runsaasti liiketoiminta- ja vientimahdollisuuksia muun muassa ohjelmisto- ja palvelutuottajille”, sanoo vanhempi asiantuntija Aki Pesola Gaiasta.

Sähköautojen hinnat laskevat todennäköisesti jo lähivuosina merkittävästi, jolloin niiden hankinta- ja käyttökustannukset kilpailevat polttomoottoriautojen kanssa. Vuonna 2030 henkilöautoilijat voivat säästää yhteensä noin 150 miljoonaa euroa vuodessa verrattuna nykytilanteeseen, eli 350 euroa vuodessa yhtä autoa kohden.

”Selvitys tuo hyvin esille sähköisen liikenteen kansantaloudelliset vaikutukset energiatehokkuuden, päästövähenemän ja vaihtotasemuutoksen näkökulmasta”, sanoo sähköisen liikenteen asiantuntija Heikki Karsimus Teknologiateollisuus ry:stä.

Liikenteen sähköistymisestä hyötyjiin kuuluu myös ympäristö, sillä sähköautojen korvatessa polttomoottoriautoja vähenevät niin hiilidioksidi- kuin hiukkaspäästöt.

Lisätietoja: