Back 12.10.2018

Are lithium-ion batteries safe for everyday use? (in Finnish)

 

Nykyään joka kotitaloudesta ja työpaikalta löytyy useita litiumioniakkuja hyödyntäviä laitteita, kuten kannettavia tietokoneita, kännyköitä ja tabletteja. Li-akut saavat arkemme pyörimään ja työn sujumaan, mutta millaisia riskejä niihin liittyy?

Li-akuilla on paljon arkea ja työtä hyödyttäviä mahdollisuuksia, mutta niiden mahdollisista riskeistä on ollut saatavilla vain vähän tietoa. Gaia laati Tukesin toimeksiannosta selvityksen litiumioniakkujen yhteiskunnallisen tason riskeistä.

90-luvun alussa markkinoille tulleet litiumioniakut ovat yleistyneet tasaiseen tahtiin. Li-akkujen kehittymisen myötä markkinoille on tullut sekä kuluttaja- että teollisuuskäyttöön yhä suurempia ja tehokkaampia akkuja, jotka mahdollistavat uudenlaisia ja nopeasti yleistyviä li-akkuja hyödyntäviä tuotteita. Tällaisia ovat vaikkapa sähköpolkupyörät sekä sähkökäyttöiset työkalut, kuten porakoneet ja ruohonleikkurit tai teollisuudessa käytettävät sähkötrukit.

Kun pakataan mahdollisimman paljon energiaa mahdollisimman pieneen tilaan, tulee turvallisuusnäkökulmat huomioida tarkasti. Li-akut esimerkiksi sisältävät tulenarkoja elektrolyyttinesteitä, jolloin oikosulkutilanteessa li-akku voi aiheuttaa tulipalon.

Mediassa onkin viime aikoina jonkin verran raportoitu li-akkuja käyttäviin laitteisiin liittyvistä tulipalotapauksista. Mistä nämä sitten johtuvat ja miten ne voidaan estää?

Kun turvallisuustekijät on huomioitu, li-akut ovat varsin turvallisia

Li-akkujen suuri määrä huomioon ottaen niihin sisältyvän riskiä voidaan todeta olevan tilastollisesti keskimäärin varsin pieni. Selvityksemme perusteella li-akut ovat varsin turvallisia, kunhan niihin liittyvät turvallisuustekijät on asianmukaisesti huomioitu.

Riskitilanteet liittyvät usein turvallisuudeltaan puutteellisiin kuluttajatuotteisiin ja akkuihin. Kyseessä olevia tuotteita on päätynyt markkinoille tilanteissa, joissa tuotteen hinta on pyritty saamaan mahdollisimman alas turvallisuuden kustannuksella. Vaaratilanteita on liittynyt etenkin joihinkin tasapainolautoihin ja muihin isoja li-akkuja käyttäviin sähköisiin kulkuvälineisiin.

Näitä laitteita myös käytetään tavalla, joka altistaa ne kolhuille ja näin sekä laitteen että akun vioittumiselle. Laitteen ja akun vioittuminen lisää oikosulusta johtuvan tulipalon riskiä, mistä johtuen laitteissa tulisi olla riittävät turvamekanismit, ja niiden lataamisessa ja muussa käytössä pitäisi huomioida turvallisuusnäkökulmat.

Edelliset näkökulmat huomioiden on siis ensisijaisen tärkeää välttää turvallisuudeltaan puutteellisia tuotteita. Tukes on aloittanut tähän liittyvän kampanjan, johon liittyvän videon voit katsoa tästä.

Kuluttajille ja teollisuudelle oppaat helpottamaan li-akkujen turvallista käyttöä

Edellä mainittuun selvitykseen perustuen Gaia on tehnyt kuluttajille ja teollisuudelle oppaat li-akkujen turvalliseen käyttöön. Kuluttajaoppaan painopiste on sähköpolkupyörien ja muiden suhteellisen isoja li-akkuja käyttävien laitteiden akuissa. Teollisuuden opas taas käsittelee teollisuusakuiksi luokiteltavia järeitä li-akkuja.

Lisätietoja

  • Antti Pitkämäki, +358 44 973 8086, etunimi.sukunimi (at) gaia.fi
  • Lataa li-akkujen turvallisen käytön kuluttajaopas tästä.
  • Teollisuusopas löytyy

Kuva: Bidvine