Back 25.11.2016

TOP5 climate actions by Climate Partners

Ilmastokumppanit palkitsi viisi parasta ilmastotekoa 3.11. Palkittuja yhdisti paitsi halu auttaa ilmastoa myös ihmisiä näiden arjessa. Parhaat ilmastoteot tarjoavat satokausiruokaa suurkeittiöihin, lähienergiaa, ruokahävikin vähentämistä, aurinkovoimaa ja kestävää puuhiiltä.

Top5:n joukkoon pääsivät CGI, Kesko, Gaia Oy, L&T ja St1. Parhaimmiston valitsi tuomaristo, joka koostui Helsingin kaupungin ja yritysten Ilmastokumppanit-verkoston asiantuntijoista. He olivat Smart & Clean -säätiön toimitusjohtaja Tiina Kähö, Suomen ympäristökeskuksen professori Jyri Seppälä ja Lähienergialiiton järjestöpäällikkö Tapio Tuomi. Kisaan osallistui kaikkiaan yli kymmenen yritysten hanketta. (1)

Satokausituotteiden tehokkaampi hyödyntäminen tietotekniikalla

CGI:n kehittämän Aromi-järjestelmän avulla pystyvät suurkeittiöt huomioimaan satokauden parhaat tuotteet. Järjestelmän avulla on voitu muun muassa kurkkuja ympärivuotisesti viljelevien tilojen päästöjä vähentää merkittävästi.

Aromin kehittämisessä on tehty yhteistyötä Satokausikalenteria tuottavan Sesonkia Oy:n kanssa.

− Juuri nyt marraskuussa olisi hyvä käyttää jääsalaatin sijaan vaikkapa lehtikaalia, jonka satokausi on juuri nyt. Kun valitset satokausituotteen, on se ekologinen ja todennäköisesti myös lähellä tuotettu, ohjeistaa Aromi-liiketoiminnan johtaja Tero Pollari CGI:stä.

Aromi-järjestelmä on toiminnanohjausjärjestelmä ruokapalvelujen tuotantoon.

− Se on melko laajalle levinnyt järjestelmä Suomessa. Asiakkainamme ovat kaupungit ja kunnat, sairaalat, päiväkodit, koulut ja erilaiset hoivalaitokset ja ravintolat.

Aurinkoenergiaa ”Cittarissa”

Keskon K-Citymarket Tammiston katolta löytyy Suomen suurin kiinteistökohtainen aurinkovoimala. Sen huipputeho on 503 kWp ja huipputuotannon aikaan sillä katetaan lähes puolet kiinteistön sähkön kulutuksesta. Tällaisen tehon tuottaa 1 600 aurinkopaneelia.

– Olemme investoineet kuuteen supermarket-kokoluokan aurinkovoimalaan. Meillä on myös päätös siitä, että ensi kesään mennessä meille tulee 7 aurinkovoimalaa lisää ja ne ovat suuria. Jos Tammiston kapasiteetti on 503 Kwp, niin ensi kesänä meillä on yhdeksän kertaa enemmän aurinkovoimalakapsiteettia, kertoo rakennuttamis- ja ylläpitojohtaja Jukka Anttila, Keskon päivittäistavarakaupasta.

Ruokahävikki kuriin L&T:n Hävikkimestarilla

Lassila & Tikanoja on kehittänyt järjestelmän laittamaan ravintoloiden ruokahävikkiä kuriin. Hävikkimestari-sovelluksella voidaan seurata tarkasti hävikkiä, visualisoida sitä ja analysoida hävikin taustalla olevia syitä. Tulokset ovat olleet hyviä – tavanomaisen linjastolounasravintolan ruokahävikkiä on pystytty vähentämään jopa 4 000 kiloa kuukaudessa.

– 20–30 prosenttia perinteisen lounasravintolan ruuasta menee roskiin. Tästä syystä on ollut hienoa tuoda markkinoille ratkaisu, jolla on monissa paikoissa pystytty puolittamaan hävikki, sanoo ympäristöjohtamisen asiantuntija Lotta Toivonen, Lassila & Tikanojasta.

Hävikkimestari on helppokäyttöinen tabletti-tietokoneella toimiva seurantasovellus, joka on kehitetty tiiviissä yhteistyössä ravintoloiden kanssa. Sovellukseen merkitään mitä ruokaa heitetään pois ja miksi. Tämän jälkeen sovellus visualisoi ja pilkkoo hävikin. Sen jälkeen L&T valmentaa ravintolatiimin hyödyntämään saatua tietoa ja kehittämään työtään ruokahävikittömämpään suuntaan.

St1:ltä uusiutuvaa lähienergiaa

St1 on kehittänyt lähienergialaitos-konseptin, joka hyödyntää paikallista energiaa maasta ja poistoilmasta käyttäen lämpökaivoja, lämpöpumppuja ja lämmön talteenottolaitteita. Niiden käyttövoimana puolestaan hyödynnetään tuulisähköä. Laitokset ovat myös täysin automatisoituja ja etäkäytettäviä. St1 on alkuvuonna investoinut voimakkaasti uusiutuviin energialähteisiin siten, että laitosten yhteenlaskettu teho on jo 2,8 MWh. (1)

– Me toimitamme CO2-vapaata uusiutuvaa energiaa nykyisiä kustannuksia edullisemmin. Nämä ovat kiinteistökohtaisia järjestelmiä. Meidän tuote on lähilämpö tai lähienergia eli energia tuotetaan kiinteistön lähellä, tähdentää Lähienergian toimitusjohtaja Kristian Savela, St1:stä.

Grillihiiltä maatalouden jätteistä á la Gaia Consulting Oy

Tansaniassa metsää raivataan kiihtyvällä tahdilla puuhiiltä varten. Metsäperäinen grillihiili on maan suurin yksittäinen ilmastonmuutoksen aiheuttaja. Gaia Consulting Oy onkin kehittänyt yhdessä ARTI Energy Ltd:n kanssa briketin, jonka materiaalina on käytetty maatalouden jätettä. Brikettejä voidaan käyttää lämmityksessä ja ruuan valmistuksessa niin kotona kuin ravintoloissakin. (1)

– Noin 95 prosenttia Itä-Afrikan asukkaista käyttää ruuanvalmistuksessa grilliä ja sen polttoaineena grillihiiliä. Tämän vuoksi esimerkiksi Dar Essalamin alueella käytetään muutama miljoona kiloa grillihiiltä päivässä. Tämän vuoksi Tansaniassa katoaa joka päivä noin 350 hehtaaria metsistä. Gaian jätebrikettien käyttö vähentää metsien hakkuita, parantaa ilmanlaatua, luo työpaikkoja ja hillitsee ilmastonmuutosta, kertoo Gaia Groupin puheenjohtaja Pasi Rinne.

Jätebrikettien ansiosta on Tansaniassa saatu vuodesta 2015 alkaen aikaan jo yli 3 000 tonnin CO2-säästöt. Samalla on luotu työtä ja sivutuloja yli 1 500 ihmiselle. (1)

(1) Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen tiedote

Teksti: Taina Tervo, viestintäassistentti, Helsingin kaupungin ympäristökeskus

Lisätietoja